IMG_9957

Film om borgerudgravningen af fattiggården

Museum Skanderborg og Kildebjerg Rys borgerudgravning af fattiggården var en stor succes.

Du kan se vores film om borgerudgravningen her:

https://youtu.be/cY7ZYApn8Ts

I løbet af efterårsferien var ca. 300 borgere med til at afdække den gamle fattiggård fra slutningen af 1800-tallet. Der var virkelig stor interesse og antallet af besøgende voksede stødt i ugens løb i takt med, at børn og familier anbefalede det til andre og hinanden. Flere af de besøgende kom også igen og ville finde mere. Det var en rigtig god oplevelse, og der blev flyttet masser af jord og gjort læssevis af fund!

Som arkæologerne havde forudset, blev der fundet masser af husgeråd fra den tid: zinkspande, tøndebånd, emaljepotter, spader, vinduesglas, glasflasker, hverdags-bordtøj, fajance og porcelæn. Der blev dog også fundet forskelligt, som arkæologerne ikke havde forventet: halsen af en porcelænsdukke af et kendt tysk mærke, en cykelsadel, en træsko, en skøjte og en 4-skillings-mønt. Herudover en kødhakker og læssevis af håndtags-holdere og nøglehuller. Alt i alt en god blandet landhandel, som viste noget om livet blandt de dårligst stillede på den tid.

Der er i Kildebjerg Rys historie fundet mange spændende arkæologiske ting i området. Fattiggården er en helt anden historie, fordi den tidsmæssigt kun er et par generationer væk, og der sikkert stadig findes folk, hvis forældre eller bedsteforældre kan fortælle om den. Derfor er historien om fattiggården måske også lettere at forholde sig til.

Firgårde fattiggård, blev oprettet i 1880. Dengang lå den i udkanten af landsbyerne Firgårde og Siim, og der var plads til 35 fattiglemmer. Folkene på fattiggården levede på kanten af samfundet. Fattiggården var en opdragende institution, som skulle få fattiglemmerne genopdraget til arbejdslivets glæder.

Der er ikke så mange skriftlige kilder om fattiggården, men vi kan følge dens beboere gennem folketællingslister fra Dover Sogn. Der blev senere udskilt et børnehjem fra fattiggården. Børnehjemmet levede videre på en anden adresse, mens fattiggården blev nedlagt omkring 1920. Siden da har der været marker på stedet.

Fattiggårde er typisk ikke noget, som samfundet beskæftiger sig så meget med. Derfor vil museet gerne høre fra folk i området, som kender til historier fra Firgårde fattiggård. For som museumsdirektør Lene Høst-Madsen siger: ”man kan lære meget om et samfund ud fra den måde, det behandler sine svageste på”.
Kontakt arkivar Martin Philipsen Mølgaard på Skanderborg Historiske Arkiv, hvis du kender historier om Firgårde fattiggård på tlf. 86 52 41 90.