fattiggard

Borgerudgravning med Museum Skanderborg i Kildebjerg Ry

Museum Skanderborg og Kildebjerg Ry går sammen om at give borgere i og omkring den nye bydel indblik i deres fælles historie.

I Kildebjerg Ry er man nået til en ny fase i omdannelsen af området til et spændende boligområde. Når der skal laves veje og bygges huse rykker museets arkæologer ud for at undersøge området for spor af menneskers aktiviteter i fortiden, så den viden ikke bare forsvinder.

Den arkæologiske viden kan gøre et udstykningsområde meget mere interessant både for udstykker, de lokale beboere og tilflyttere. Fortællingen om, hvad der er sket i et område på baggrund af arkæologiske udgravninger og historiske kilder skaber ofte en fælles referenceramme for det område, man bor i. Især når de lokale borgere er med til at afdække historien.

Det er netop, hvad Kildebjerg Ry og Museum Skanderborg har tænkt sig i efterårsferien. Her inviteres alle til at være med til at afdække sporene fra en gammel fattiggård i Østfasen af Kildebjerg Ry ved Firgårde. Firgårde er en gammel landsby, som ligger nord for landsbyen Siim og øst for Ry Stationsby. I udkanten af Firgårde lå i 1800-tallet Dover Sogns fattiggård. I dag er området ikke længere udkant, hvor samfundets udstødte bliver gemt væk. I stedet vokser Firgårde nu nærmest sammen med bydelen Kildebjerg Ry, som med sine i alt snart 200 boliger, golfbane og mange andre fritidstilbud må siges at være ”indkant”.

Fra Kildebjerg Ry siger direktør Jens Mastrup: ”Der er i Kildebjerg Rys historie fundet mange spændende arkæologiske ting i området. Fattiggården er en helt anden historie, fordi den tidsmæssigt kun er et par generationer væk, og der sikkert stadig findes folk, hvis forældre eller bedsteforældre kan fortælle om den. Derfor er historien om fattiggården lettere at forholde sig til. Og så er det spændende at se, hvordan modsætningerne mødes – fra fattiggård til flot boligområde, udkant til indkant.

Udgravningen foregår i efterårsferien fra d. 16.- 20. oktober kl. 9-15. Alle er velkomne til at komme og kigge, mens det kræver tilmelding at være med til at grave. Aldersgrænse: fra 9 år (3. klasse) og opefter. Der vil være en ”sandkasse” med fund til de mindre børn, og som der ikke kræves tilmelding til.

Der er to gravehold hver dag, formiddag kl. 9-12 og eftermiddag kl. 12-15. Der kan være 20 deltagere på hvert hold. Man må gerne melde sig til begge hold på den samme dag. Læs mere på Museum Skanderborgs hjemmeside, hvor du kan tilmelde dig.

Museum Skanderborg har været i arkiverne for at finde oplysninger om livet på fattiggården. Under udgravningen vil der være opstillet en formidlingsvogn, hvor man kan høre både om fattiggården og de arkæologiske fund fra de tidligere års udgravninger på Kildebjerg Ry.

Fattiggårde er typisk ikke noget, som samfundet beskæftiger sig så meget med. Derfor vil museet gerne høre fra folk i området, som kender til historier fra Firgårde fattiggård. For som museumsdirektør Lene Høst-Madsen siger: ”man kan lære meget om et samfund ud fra den måde, det behandler sine svageste på”.

Kontakt arkivar Martin Philipsen Mølgaard på Skanderborg Historiske Arkiv, hvis du kender historier om Firgårde fattiggård på tlf. 86 52 41 90. Du kan også henvende dig i formidlingsvognen i løbet af udgravningsugen.